Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Försäljnings- och serviceprogrammet

Gillar du att träffa och hjälpa andra människor? Vill du arbeta med försäljning och service? Vill du kanske starta eget företag i framtiden? Då passar denna utbildning dig. (f d Handels- och administrationsprogrammet)

På Försäljnings- och serviceprogrammet arbetar vi aktivt med våra kontakter i näringslivet. För dig som elev innebär detta att du får möta människor i flera olika säljsituationer och på olika platser. Teori och praktik varvas för att göra dig till en serviceinriktad säljare så att du kan möta kunden på bästa sätt.

Du lär dig att kommunicera både muntligt och skriftligt på ett affärsmässigt sätt antingen du beslutar dig för att arbeta som säljare i fysisk butik, som fältsäljare eller inom den växande näthandeln.

I årskurs 3 har du möjlighet att välja en inriktningskurs för att få bredare kunskap inom handel, administration eller lager.

Förutom försäljning och service fokuserar utbildningen också på entreprenörskap och det egna företagandet, inköp, affärskommunikation och praktisk marknadsföring.

Du får lära dig driva att projekt, starta företag utifrån olika teoretiska perspektiv och i årskurs 3 driver du som elev företag genom Ung företagsamhet (UF) då du får testa företagande på riktigt.

I alla årskurser ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL, då du får visa dina kunskaper i praktiken. Vi samarbetar med många företag i flera kommuner. I årskurs 2 och 3 erbjuder skolan även APL utomlands vilket är ett fantastiskt sätt för dig att prova på att arbeta ute i Europa. Du knyter nya kontakter och skapar dig erfarenheter för livet.

På Försäljnings- och serviceprogrammet får du som elev möjlighet att ta truckkort, vilket ökar chanserna att få anställning i branschen.

Utbildningen erbjuder även möjlighet att välja kurser för att få grundläggande behörighet för högskolestudier. För att få grundläggande behörighet till högskola och universitet på FS-programmet behöver du välja engelska 6 och svenska 3. Dessa kurser kan väljas som individuella val och/eller läsas som utökade kurser.

Handel- och administrationsprogrammet

Ämnesplan

Gymnasiegemensamma kurser 600 p
Engelska 5 100 p
Historia 1a1 50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1a 100 p
Naturkunskap 1a1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a1 50 p
Svenska 1/Svenska
som andraspråk 1 100 p


Programgemensamma kurser 900 p
Entreprenörskap 100 p
Personlig försäljning 1 100 p
Servicekunskap 1 100 p
Praktisk marknadsföring 1 100 p
Affärsutveckling och ledarskap 100 p
Branschkunskap inom handel 100 p
Handel och hållbar utveckling 100 p
Information och kommunikation 100 p
Inköp 1 100 p


Programfördjupning 700 p
Affärskommunikation 100 p
Entreprenörskap och företagande 100 p
Företagsekonomi 1 100 p
Personlig försäljning 2 100 p
Praktisk marknadsföring 2 100 p
Svenska 2/Svenska
som andraspråk 2 100 p


Valbar kurs i åk 3:
Administration 1 100 p
Mat och butik 1 100 p
Handel-specialisering 100 p
Plocklagerhantering 100 p


Individuellt val 200 p


Gymnasiearbete 100 p