Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Introduktionsprogrammet-Individuellt alternativ

Individuellt alternativ hos oss på Yrkesskolan är för de elever som har någon form av NPF-diagnos.

Under första terminen gör vissa program studiebesök 1 gång/vecka. Under termin 2-4 praktiserar du på olika arbetsplatser minst 1 dag/vecka. Under termin 1-4 läser du också de gemensamma ämnena, oavsett vilket program du väljer. Hos oss på Yrkesskolan läser du kurser mot de program vi erbjuder, i vissa fall kan vi även erbjuda yrkesexamen.

Park, fastighet och anläggning

På denna inriktningen får du lära dig fastighetsskötsel, t ex om inre miljö där du bl a får lära dig måleriarbeten, eller om yttre miljö som handlar om att få använda maskiner såsom gräsklippare, röjmotorsåg och andra redskap. Utbildningen passar bra om du tycker om att röra på dig och att arbeta fysiskt. Du kommer även ha möjlighet att ta traktorkörkort, motorsåg- och röjmotorsågkort, ATV-kort (fyrhjulig motorcykel). Du får även möjlighet till att ta truckkort.

Handel

De senaste årens expansion av shoppingcenter och förlängda öpptettider inom handeln har medfört fler jobbmöjligheter. Genom inriktningen får du inblick i många olika typer av jobb samt även vilken kunskap du behöver komplettera med för att skapa goda förutsättningar att få jobb inom branschen.

Vård- och omsorgsprogrammet

Den förändrade åldersstrukturen kommer att ställa nya krav på vår samhällsorganisation. Inom de närmaste åren kommer en stor andel av befolkningen att nå pensionsåldern, något som kraftigt påverkar behovet av resurser. Jobbtillfällen skapas genom behovet av utbildad personal och genom oss via praktik och lärlingstid.

Fordonsprogrammet

Fordonsprogrammet med inriktningarna Karosseri/Lackering och Personbil erbjuder kurser mot yrken så som Lackerare(endast lärlingsutbildning), Personbilsmekaniker och Reservdelspersonal.

Här ser vi ett stort behov av arbetskraft framåt i tiden.

Lärare visar elever en maskin