Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Individuella val

Ekbackeskolan tillämpar blockläsning, där tanken är att den vanliga undervisningen på ett program är schemalagd på fyra dagar i veckan. Detta öppnar upp möjligheten för dig att kunna utöva fotboll, ishockey, padel, simning eller musik på din femte skoldag. Oavsett vilket program du än väljer kan du kombinera fritt med dessa individuella val.


OSA - Osby Sport Academy

Johanna Bergman och Niclas Blomqvist har många års erfarenhet och en bred kompetens inom elitträning och idrottsmedicin. Mottot för dem är att sätta människan först. Genom kunskap om hur människan utvecklas så kan vi utveckla idrotten. Tillsammans med Ekbackeskolan vill vi lyfta ämnet Idrott och hälsa - specialisering.

Äg din egen idrott!

På Ekbackeskolan tror vi att det är dina beslut och din vilja att nyfiket utforska din idrott på dina villkor som skapar utveckling i den riktning du vill. Under dina år hos oss vill vi se att du tar kommandot för din utveckling och tar dina egna beslut, inte din tränares eller förälders. Vill du mot eliten? Kanske upptäcker du över tid att tränarrollen är mer för dig än utövandet? Kanske skador verkar intressant för dig? Vi förstår att man förändras över tid och det ska man få möjlighet till. Vi har miljön – du har viljan!

Ledarskapet

Våra ledare är ditt stöd under hela din resa vid Ekbackeskolans idrottsprofil. Tillsammans kommer ni att reflektera och observera. Ställ frågorna du aldrig vågat fråga. Ledarna finns där för dig och stöttar dig men kommer också att se till att du fullföljer din plan.

Lära in

Ingen selektering

Det går inte att förutse var en 15-åring kommer att vara när hon/han är 19 år men det går att utmana en 15-åring där hon/han är och skapa motivation till att hitta nya färdigheter och utvecklas. Man säger ofta att bredd leder till elit men få vågar utforska detta i praktiken. Vi har tagit första steget! Detta kräver en helt annan typ av ledarskap och gedigen utbildning för att kunna möta. Därför har vi satt selekteringen på ledarna istället för de aktiva!

Idrottsmedicinsk utbildning

För oss är det givet att ha ett team med kunnig personal som kan stödja när en eventuell skada uppstår eller det börjar kännas. Du kommer att logga din träning för att vi ska kunna guida dig till rätt beslut. Utifrån vad du rapporterar in så kommer vi att använda detta som underlag i kurserna för att diskutera och reflektera kring hur livsstil påverkar välmående och utveckling. Din resa måste baseras på just dig för att nå dina mål. Vi kommer att arbeta med individuella program för att förebygga skador.

Arbeta med människan

Samarbete

Teamwork = King! Vi tror på samarbete och vill utmana prestigen som över tid vuxit sig stark inom idrottens värld. Med på denna resa har vi i skrivande stund Vittsjö GIK, Kristianstads DFF, Ängelholms FF, Mjällby AIF, Kalmar FF samt Malmö Redhawks. Med tiden kommer fler idrotter att knytas an till nätverket, ett nätverk som välkomnar alla lokala klubbar som representeras vid skolan. Varje termin kommer vi att bjuda in såväl klubbar som föräldrar till att ta del av vad som händer och hur vi arbetar. Vi tror på kommunikation och vill hitta de vägar som behövs för att sprida kunskap och möjligheter för våra ungas drömmar.


Fotboll - Osby Sport Academy

Vill du träna fotboll på dagtid kan du oavsett vilket nationellt program du går, välja att träna fotboll. Under årskurs 1 tränar du på onsdag förmiddag. Under årskurs 2 och 3 kan du träna fotboll både onsdag förmiddag och fredag förmiddag. Kurserna du läser är Idrott och hälsa – specialisering 1 och Idrott och hälsa – specialisering 2.

Ishockey - Osby Sport Academy

På Ekbackeskolan erbjuds du kvalificerad hockeyträning av vår tränare Teemu Elomo. Under ishockeysäsongen börjar förmiddagen med ett träningspass i Osby ishall. Unikt för skolan är att vi kan erbjuda teoripasset om ishockey på dagtid. Även när det inte är ishockeysäsong kommer du att träna och utvecklas som ishockeyspelare.

Under din gymnasietid läser du 200 poäng Individuellt val och naturligtvis kan du välja att träna ishockey även på denna tid. Detta innebär att du vid ytterligare ett tillfälle i veckan kan träna ishockey och på så sätt även få betyg i kurserna Idrott och hälsa specialisering 1 och 2. Ekbackeskolan samarbetar med Osby IK vilket ger dig möjlighet till matchträning.

Simning - Osby Sport Academy

Om du vill kombinera dina studier med simning kan Ekbackeskolan presentera ett spännande koncept.

Oavsett program har du på onsdagar möjlighet till 2 timmars kvalificerad simträning med Lars ”Nodda” Nord som tränare, träningen kommer också att kunna kombineras med styrketräning.

Unikt för skolan är möjligheten till integrerad träning för parasimning. Under din gymnasietid läser du 200 poäng individuellt val och med ytterligare ett träningstillfälle i åk. 2 kan du få betyg i kurserna Idrott och hälsa specialicering 1 och 2. Ekbackeskolan samarbetar med Osby Simsällskap vilket ger dig möjlighet till ytterligare träning.

Padel - Osby Sport Academy

Padel är här för att stanna och vi vill bidra till att ungdomar som fastnar för padel får en gedigen idrottslig utbildning. Vi har fokus på teknisk och taktisk kunskap om padel. Dessutom får du kun-skap om vilka krav padel ställer på den kroppsliga förmågan. Genom utbildningen i padel får du förståelse för hur hälsa ligger till grund för att tåla träning, både idag och över tid.

Padelhallen ligger tvärs över gatan från Ekbackeskolan, mitt i vårt idrottsliga centrum. Varje onsdag finns möjlighet att få handledning av fys/medicinsk per-sonal från B Innovation för att göra din lektions-miljö så individanpassad som möjligt. Du har dess-utom möjlighet att komplettera kurserna med vårt Motivationsval.

Musik

På Ekbackeskolan kan du välja musik som individuellt val. Valet innebär att du kan välja mellan olika instrument eller kanske utveckla din sångröst.

Oavsett om du är nybörjare eller har spelat/sjungit några år, så kan du en gång i veckan, under tre timmar, utveckla ditt musikintresse. Naturligtvis kan du välja vilket program som helst på Ekbackeskolan och ändå ha musik som ditt individuella val.

Undervisningen sker i samarbete med den kommunala musikskolan i Osby där duktiga lärare utvecklar och stimulerar dina musikaliska talanger.

Foto

På Ekbackeskolan kan du välja Foto som individuellt val. Du kan läsa en eller två kurser. Här får du möjlighet att utveckla ditt bildskapande och vi jobbar med olika teman som porträtt, natur, sport, vår, höst, övergivet m m. Du får möjlighet att använda en systemkamera och att fota i studio med ljussättning. Vi gör resor till Söderåsens nationalpark, bilskroten i Ryd och i närområdet. Vi lär oss att använda programmet Photoshop för att göra redigeringar, jobba i lager och få till häftiga bilder. Din lärare har lång erfarenhet som forograf och jobbar för att utveckla din kreativitet och förmåga att ta snygga bilder.