Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Stockholmsresan 2019

Eleverna i åk 2 har besökt vår huvudstad för att där bl a besöka Riksdagen, SVT och göra många andra intressanta studiebesök. Ekbackeskolan har under många år arrangerat Stockholmsresan vilken blivit ett återkommande inslag i vår skolverksamhet på Ekbackeskolan. Skolan står för resa, logi och studiebesök på de olika platserna eftersom de är naturliga inslag i de pågående kurserna.

Stockholmsresan gör det också möjligt för de olika programmen att göra ytterligare studiebesök, efter intresse och studieinriktning, anpassade till programmen. Resan till Stockholm är förutom tre intensiva och spännande dagar ett minne för livet.

Nästan allt på resan var planerat av HT-elever i form av ett gymnasiearbete.

De olika gymnasieprogrammen på skolan hade lite olika innehåll. Här följer ekonomielevernas dagar i Stockholm. Det var tänkt att göra ett besök på Svea hovrätt men eftersom klassen har många elever och rättegångssalarna oftast är små så var det lite knepigt att få det att fungera så programmet blev som följer.

Exempelbild
Vasabåten

Vasamuseet

Vasabåten
Martin Luther Jr
Nobelmuseet

Nobelmuseets besök handlade om Martin Luther King, Jr:s kamp för alla människors lika värde. Eleverna guidades runt utställning i form av en lektion som avslutades med att de fick hålla ett litet tal om
” I have a dream …..”

Sveriges Riksdag

Besök på Sveriges riksdag.

Omröstning i riksdagen

I samband med besöket på Sveriges riksdag röstade på tisdagen riksdagen om en misstroendeförklaring riktad mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, 113 röstade nej och 59 ledamöter avstod. Det hade behövts 175 röster för att fälla Strandhäll och därmed klarade socialförsäkringsministern sig från att bli fälld.

Eleverna kunde se alla partiledarna när Riksdagens ledamöter var samlade i plenisalen. Samma dag tog talmannen Andreas Norlén emot Vietnams premiärminister Nguyễn Xuân Phúc. Lika fint mottagande fick inte eleverna från Ekbackeskolan men vi togs emot av en kunnig och trevlig guide.

SVT Morgonstudion

Under besöket på SVT fick eleverna se bl a studion varifrån Morgonstudion sänds varje morgon med nyheter blandade med olika aktuella inslag om inrikes- och utrikesnyheter, sport och kultur. Olika gäster brukar intervjuas.

SVT Sportstudion

Här ses de nya sportjournalisterna … men var är André Pops?

Konseljsalen

Kungliga Slottet besöktes och en kunnig guide berättade om kungens roll som statschef samtidigt som vi vandrade igenom representationsvåningarna.

En konselj (franska: conseil, 'råd') är i Sverige ett regeringssammanträde där statschefen är ordförande. Enligt regeringsformen, som trädde i kraft 1975, skall statsministern hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Informationskonseljer hålls vanligtvis tre till fyra gånger per år. Formellt är statschefen sammankallande men beslutet fattas i samråd med statsministern. Även tronföljaren närvarar vid informationskonseljer. Dessa är till för att hålla statschefen informerad om rikets angelägenheter. Regeringsskifteskonselj hålles alltid då riksdagen valt ny statsminister. Den hålles så fort statsministern anmält till riksdagen vilka statsråd som skall ingå i regeringen.

Wiggo testar en voi

Voi är skoj … det tyckte i alla fall Wiggo som var en av många elever som passade på att testa det nya färdsättet i stan. Man kan se dem överallt, uppställda på trottoarerna eller susandes fram i trafiken … ibland där de inte skall användas.

Eftersom de har en maxhastighet av 20 km/h klassas de som cyklar enligt Trafikkontoret och omfattas därför av samma regelverk. Det innebär att vem som helst får köra en el-scooter som inte går snabbare än så, oavsett ålder. Är man under 15 år är det däremot hjälmtvång.

El-scootrarna hyr man när lusten faller på till kostnaden av en öppningsavgift plus en minuttaxa.

Hammarby möter IFK Norrköping

Hammarby mötte IFK Norrköping på Tele2 Arena. Det blev bitvis en spännande match med slutresultatet 2-2. Lite kallt var det på läktaren och man kan undra om matchen spelades i slutet på maj …. det kändes snarare som om det var tidig vår efter en kall vinter.

Mall of Scandinavia

Naturligtvis lyckades eleverna även få in lite shopping. Några elever passade på att ta sig till Mall of Scandinavia, en galleria som ligger bredvid Friends Arena i Solna och som består av 173 butiker, 42 restauranger och 19 biografer.

 

Eleverna bodde på vandrarhemmet Generator som finns lokaliserat nära Norra Bantorget. Det är ett centralt läge och dessutom har vandrarhemmet trevliga rum.