Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Fotboll Innovation

Fotbollsträning där utveckling av individens hälsa och utveckling står i fokus .

Fotboll Innovation

”Vi var ju ganska många som tränade innan, men när det inte fanns några ledare längre så lade de ner verksamheten”

”Jo, men det är ganska typiskt att det var vårt lag som lades ner. Klubben hade ju bara två flicklag men ändå la de ner ett. Killarna drabbas aldrig på samma sätt. Nej, om deras tränare slutar så fixas det snabbt fram en ny. Då är det aldrig några problem”

”Det är väl inget konstigt med att man slutar med idrott nu. Det är det ju många som gör. Nu finns det annat som man hellre gör liksom, å skolan tar mera tid med läxor och så”

Citaten ovan kommer från en stor studie med tonårstjejer i så väl vår egen som i våra grannkommuner och beskriver några av de stora utmaningar som fotbollen står inför. Gymnasietiden är en utmanande ålder för unga tjejer som vill fortsätta med sin fotboll. Studier, träningstider och ökade krav på tävlingsprestationer konkurrerar och ökar stress vilket gör att många väljer att sluta. Likväl kommer larmrapporter om att antalet skador ökar i denna ålder där en mindre befintlig bredd idag leder till att många unga tjejer börjar spela seniorfotboll i tidig ålder.

Ekbackeskolan tillsammans med kompetenserna vill tänka om och bryta mark genom ett nytt unikt samarbete kan skapa nya möjligheter för såväl utvecklingen av lokal idrottsutbildning där individens hälsa och utveckling står i fokus som för föreningens möjlighet att behålla tjejer inom fotbollen. Satsningen innebär även ett samarbete med närliggande högskolor för att tillsammans skapa ny kunskap om hur framtida ungdomsakademier för tjejer bör bedrivas.

Samarbetet har ett långsiktigt perspektiv där uppstarten hösten 2018 är första steget för att kontinuerligt testa och utmana arbetsmetoder och organisation med de aktiva i centrum. Genom satsningen har vi möjlighet att ge mer resurser till fler tjejer och att även erbjuda ett nationellt och internationellt nätverk för att skapa möjligheter för elever att besöka andra organisationer och lära från andra kulturer.

Tillsammans skapar vi ett nätverk och kollegialt lärande mellan skola, förening, aktiv och ledare där vi tillsammans nyfiket utforskar jaget, laget och uppdraget under 3 år tillsammans. Vi gör inga uttag baserade på talang eller selektering, du söker på dina högstadiebetyg och väljer fritt program på Ekbackeskolan. Vår utgångspunkt är att rätt kompetens och resurser individanpassar och handleder under tillväxtåren vilket gör att vi kan behålla fler tjejer och skapa en starkare framtid för såväl individen som fotbollen.

Varmt välkommen med nyfikna frågor: johanna.bergman84@gmail.com

Johanna

Johanna Bergman

tränare

Fystränare och del av rehabteamet för LdB FC/FC Rosengård 2010-2015 – 5 SM guld. Projektansvarig Projekt97 FC Rosengård 2011-2014 – belastning under tillväxtåren. Undervisar i idrottsmedicin och folkhälsa vid högre lärosäten. Arbetar för Högskolan i Kristianstad och Malmö universitet som konsult. Del av World Football Academy Expert Group.

Johanna

Niclas Blomqvist
tränare

Elittränare med inriktning fotboll och belastning över tid. Fystränare och rehabansvarig Vittsjö GIK. Avancerad manuell terapeut. Medicinsk resurs till Calcio Academy.