Den individuella skolan

Vi som arbetar på Ekbackeskolan kallar vår skola för den individuella skolan. Detta gör vi för att vi anstränger oss så mycket vi kan inom våra ramar för att hitta lösningar som passar just dig. Vår målsättning är att vår skola ska ge dig bästa möjliga förutsättningar.

Fotboll

Fotboll

På Ekbackeskolan kan du välja fotboll som individuellt val. Detta innebär att du oavsett vilket program du än väljer kan utveckla din talang som fotbollsspelare under IFK Osbys tränare Joakim Hansson och Ulf Larsson i samarbete med Jonas Therns Calcio fotbollsutbildning.

Musik

Musik

På Ekbackeskolan kan du välja musik som individuellt val. Valet innebär att du kan välja mellan olika instrument eller kanske utveckla din sångröst. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat/sjungit några år, så kan du en gång i veckan, under tre timmar, utveckla ditt musikintresse.

Naturligtvis kan du välja vilket program som helst på Ekbackeskolan och ändå ha musik som ditt individuella val. Undervisningen sker i samarbete med den kommunala musikskolan i Osby där duktiga lärare utvecklar och stimulerar dina musikaliska talanger.

Ishockey

Ishockey

En hel dag mitt i veckan, onsdagen, erbjuds du kvalificerad hockeyträning av vår tränare Ola Higgins. Under ishockeysäsongen börjar förmiddagen med ett träningspass i Osby ishall. Unikt för skolan är att vi kan erbjuda teoripasset om ishockey på dagtid. Efter lunch erbjuds du ytterligare ett träningspass på isen. Träningen kan också kombineras med styrketräning.

Även när det inte är ishockeysäsong kommer du att träna och utvecklas som ishockeyspelare. Ishockeydagen kompletteras med ytterligare ett träningspass i veckan. Under din gymnasietid läser du 200 poäng Individuellt val och naturligtvis kan du välja att träna ishockey även på denna tid. Detta innebär att du vid ytterligare ett tillfälle i veckan kan träna ishockey och på så sätt även få betyg i kurserna Idrott och hälsa specialisering 1 och 2. Ekbackeskolan samarbetar med OIK vilket ger dig möjlighet till matchträning.

Simning

Simning

Om du vill kombinera dina studier med simning kan Ekbackeskolan presentera ett spännande koncept.

Oavsett program har du på onsdagar möjlighet till 2 timmars kvalifi cerad simträning med Lars ”Nodda” Nord som tränare, träningen kommer också att kunna kombineras med styrketräning. Unikt för skolan är möjligheten till integrerad träning för parasimning.

Under din gymnasietid läser du 200 poäng individuellt val och med ytterligare ett träningstillfälle i åk. 2 kan du få betyg i kurserna Idrott och Hälsa specialicering 1 och 2.

Ekbackeskolan samarbetar med Osby Simsällskap vilket ger dig möjlighet till ytterligare träning.

Fotboll - innovation

Fotboll innovation

Bakgrundsinformation till samarbetet:

”Vi var ju ganska många som tränade innan, men när det inte fanns några ledare längre så lade de ner verksamheten.”

”Jo, men det är ganska typiskt att det var vårt lag som lades ner. Klubben hade ju bara två flicklag men ändå la de ner ett. Killarna drabbas aldrig på samma sätt. Nej, om deras tränare slutar så fixas det snabbt fram en ny. Då är det aldrig några problem.”

”Det är väl inget konstigt med att man slutar med idrott nu. Det är det ju många som gör. Nu finns det annat som man hellre gör liksom, å skolan tar mera tid med läxor och så.”

Citaten ovan kommer från en stor studie med tonårstjejer i så väl vår egen som i våra grannkommuner och beskriver några av de stora utmaningar som fotbollen står inför. Gymnasietiden är en utmanande ålder för unga tjejer som vill fortsätta med sin fotboll. Studier, träningstider och ökade krav på tävlingsprestationer konkurrerar och ökar stress vilket gör att många väljer att sluta. Likväl kommer larmrapporter om att antalet skador ökar i denna ålder där en mindre befintlig bredd idag leder till att många unga tjejer börjar spela seniorfotboll i tidig ålder.

Ekbackeskolan och IFK Osby vill tänka om utifrån denna nya kunskap och vara med och bryta mark genom ett unikt samarbete mellan klubb och skola som kan skapa nya möjligheter för såväl utvecklingen av lokal idrottsutbildning där individens hälsa och utveckling står i fokus som för föreningens möjlighet att behålla tjejer inom fotbollen. Satsningen innebär även ett samarbete med närliggande högskolor för att tillsammans skapa ny kunskap om hur framtida ungdomsakademier för tjejer bör bedrivas.

Samarbetet har ett långsiktigt perspektiv där uppstarten hösten 2018 är första steget för att kontinuerligt testa och utmana arbetsmetoder och organisation med de aktiva i centrum. Genom satsningen har vi möjlighet att ge mer resurser till fler tjejer och att även erbjuda ett nationellt och internationellt nätverk för att skapa möjligheter för elever att besöka andra organisationer och lära från andra kulturer.

Tillsammans skapar vi ett nätverk och kollegialt lärande mellan skola, förening, aktiv och ledare där vi tillsammans nyfiket utforskar jaget, laget och uppdraget under 3 år tillsammans. Vi gör inga uttag baserade på talang eller selektering, du söker på dina högstadiebetyg och väljer fritt program på Ekbackeskolan. Vår utgångspunkt är att rätt kompetens och resurser individanpassar och handleder under tillväxtåren vilket gör att vi kan behålla fler tjejer och skapa en starkare framtid för såväl individen som fotbollen.

Skriv utE-post